Anglie porazila Bulharsko velkým rozdílem...

04.09.2010 05:07

Jermain Defoe zaznamenal hattrick a uvolnil tak trochu tlak, který se po neúspěšném mistrovství světa vznášel jako dusivý opar nad celou Anglii. Defoe odložil menší operaci, aby mohl proti Bulharsku nastoupit a udělal víc než dobře. Útočník Tottenhamu tak vylepšil svoji reprezentační bilanci na 15 gólů ve 44 zápasech a Anglie se hned po prvním zápase kvalifikace usadila na čele tabulky skupiny G.

Kromě Defoea podali dobrý výkon i Theo Walcott a Joe Hart a například James Milner vypadal na levém křídle mnohem spokojeněji než v červnu v Jižní Africe. Dalším důvodem k radosti nejen Fabia Capella je premiérový gól Adama Johnsona v reprezentaci, záložník Manchesteru City na něj dosáhl při svém třetím startu.

Anglie začala aktivně a Defoe se trefil již ve třetí minutě po oku lahodící kombinaci Ashleyho Colea a Wayna Rooneyho. Uprostřed zálohy kraloval Steven Gerrard, liverpoolský záložník s přehledem udával tempo hry a ukázal celý rejstřík přihrávek v úvodní pro Anglii dobré dvacetiminutovce. V té přišla jediná chvíle ohrožení branky domácích, a to když pravý obránce Glen Johnson nedokázal odvrátit bulharský centr a místo toho ohrozil vlastní branku, brankář Joe Hart byl ale na místě.

Anglie si až do poločasu udržovala převahu a měla míč častěji na kopačkách, nicméně se občas nevyhla zbytečným ztrátám míče i koncentrace, což by se jí proti silnějšímu soupeři nemuselo vyplatit. Několik takových momentů měl i jinak dobře hrající Rooney a hned mu svoji nespokojenost dalo pocítit mnoho tisícovek diváků.

Právě Rooney to byl, kdo se krátce po přestávce prezentoval povedeným lobem, který brankář Mihajlov vytáhl nad branku. Velkou příležitost ke srovnání skóre měl na druhé straně Ivelin Popov, ale jeho střela šla těsně vedle. Anglie pak musela provést změnu v obraně, na hřiště přišel místo zraněného Michaela Dawsona Gary Cahill. Obránce Boltonu nastoupil ke svému prvním reprezentačnímu zápasu v kariéře.

Po hodině hry přišly dva rozhodující momenty celého souboje. Nejdříve Hart dobře vychytal Stanislava Angelova a z následného protiútoku a kombinace dvojice Rooney Gerrard nejvíc vytěžil Defoe, jež se opět nemýlil.

Hart se postavil do branky jako jasná jednička a to potvrdil i výkonem na hřišti. Další dobrou příležitost zmařil Dimitaru Rangelovovi, v době, kdy se Bulharsko ještě pokoušelo zápas zvrátit. Walcott se postupně vytrácel a tak ho nahradil zmiňovaný Adam Johnson. Anglie pokračovala v mírném náporu, když se dobrou střelou prezentoval Gerrard, na odražený míč už Defoe nedosáhl. Zařazení Johnsona se ukázalo být dobrým tahem a záložník Manchesteru City se odvděčil gólem. Jeho střela určitě nebyla nechytatelná, ale i takové góly se počítají. Triumf Anglie pak završil opět Defoe, znovu po přihrávce Rooneyho.

Anglie – Bulharsko 4:0 (1:0)